gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Malinowy świat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny malinowy deser, polecam serdecznie

Malinowy świat

Składniki:

Malinowy świat

 

  • CIASTO
  • 1 kostka margaryny PALMA
  • 7 żółtek
  • 25 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie migdałów
  • PIANA
  • 7 białek
  • 1 łyżeczka octu
  • 30 dag cukru pudru
  • MASA MALINOWA
  • 70 dag malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 litr śmietany kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Malinowy świat
Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Gdy będzie już dość fajnie utarta masa dodać mąkę przesiana przez sito z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 części. Tak powstałe dwa ciasta wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia brytfanny. Białka ubijać ok. 5 minut, dodać cukier puder i łyżeczkę octu. Ubijać cały czas aż powstanie super gęsta piana. Podzielić na dwie części i wyłożyć na ciasta. Posypać migdałami oba ciasta i piec na złoty kolor w piekarniku. MASA MALINOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Odstawić na 5 minut. Kremówkę ubijać, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec żelatynę. Mieszać dalej. Połowę masy wyłożyć na jeden placek. Następnie galaretkę ledwie tężejącą wymieszać mikserem z malinami. Dać do zamrażalki na ok. 5 minut. Wyjąć i wyłożyć na placek. Później wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Smacznego.

Tagi:

ciasto