mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Małpie ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małpie ciasto jak sama nazwa wskazuje jest z dodatkiem bananów, które nie tylko małpki uwielbiają, ja także;)

Małpie ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małpie ciasto

 

  • Biszkopt kakaowy (tortownica o śr. 26 cm)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • szczypta soli

 

 

  • Krem śmietankowy:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fixy

 

  • Dodatkowo:
  • 3 duże banany
  • sok z cytryny
  • starta gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Małpie ciasto
Biszkopt: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaję do ubitej piany po jednym żółtku i dalej ubijam. Na koniec dodaję przesianą mąkę z proszkiem i ciemnym kakao, całość mieszam delikatnie łyżką. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą lub kaszą manną). Wstawiam tortownicę z masą do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę ciasto ok. 25 minut.
Krem budyniowy: W połowie szklanki zimnego mleka rozrabiam mąkę, cukier i jajka. Pozostałe mleka wlewam do rondla i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka dodaję zawartość szklanki z mieszanką budyniową. Gotuję całość na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło ucieram na białą masę. Stopniowo (po łyżce) dodaję do utartego masła ostudzony budyń i ucieram aż do powstania puszystej masy.
Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksuję z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt kładę krem budyniowo-maślany, wyrównuję i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Banany obieram, każdego przekrawam wzdłuż i w poprzek na pół, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Połówki bananów układam jeden przy drugim, ciasno na budyniowej masie. Na owoce wykładam ubitą śmietanę. Wierzch oprószam startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Małpie ciasto
Dno tortownicy wykładam folią, boki smaruję masłem i wysypuję manną
Małpie ciasto
Do tortownicy wlewam ciasto i piekę 25 minut
Małpie ciasto
Miękkie masło ucieram na białą masę, dodaję po łyżce budyń
Małpie ciasto
Na kremie budyniowym układam połówki bananów