Sposób przygotowania:
Małpie ciasto
Biszkopt: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaję do ubitej piany po jednym żółtku i dalej ubijam. Na koniec dodaję przesianą mąkę z proszkiem i ciemnym kakao, całość mieszam delikatnie łyżką. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą lub kaszą manną). Wstawiam tortownicę z masą do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę ciasto ok. 25 minut.
Krem budyniowy: W połowie szklanki zimnego mleka rozrabiam mąkę, cukier i jajka. Pozostałe mleka wlewam do rondla i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka dodaję zawartość szklanki z mieszanką budyniową. Gotuję całość na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło ucieram na białą masę. Stopniowo (po łyżce) dodaję do utartego masła ostudzony budyń i ucieram aż do powstania puszystej masy.
Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksuję z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt kładę krem budyniowo-maślany, wyrównuję i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Banany obieram, każdego przekrawam wzdłuż i w poprzek na pół, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Połówki bananów układam jeden przy drugim, ciasno na budyniowej masie. Na owoce wykładam ubitą śmietanę. Wierzch oprószam startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Krem budyniowy: W połowie szklanki zimnego mleka rozrabiam mąkę, cukier i jajka. Pozostałe mleka wlewam do rondla i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka dodaję zawartość szklanki z mieszanką budyniową. Gotuję całość na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło ucieram na białą masę. Stopniowo (po łyżce) dodaję do utartego masła ostudzony budyń i ucieram aż do powstania puszystej masy.
Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksuję z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt kładę krem budyniowo-maślany, wyrównuję i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Banany obieram, każdego przekrawam wzdłuż i w poprzek na pół, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Połówki bananów układam jeden przy drugim, ciasno na budyniowej masie. Na owoce wykładam ubitą śmietanę. Wierzch oprószam startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.