Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mały sernik czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

serniczek wyszedł po prostu cudowny!

Mały sernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mały sernik czekoladowy

 

  • SPÓD - 120 g herbatników w czekoladzie Digestive

 

 

  • SERNIK - 500 g sera białego mielonego, półtłustego - użyłam Presidente

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 100 g cukru zwykłego

 

  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku

 

  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii

 

  • 100 g kuwertury czekoladowej 52% kakao

 

  • PRZYBRANIE - kilka kostek kuwertury czekoladowej j.w.

 

  • 1 czubata łyżeczka galaretki owocowej w proszku + 5 łyżeczek wody

 

  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Mały sernik czekoladowy
ciasteczka pokruszyłam rozgniatając je w misce szklanką, dolałam rozpuszczone masło, wymieszałam i wyłożyłam masę na dno tortownicy śr. 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia - docisnęłam denkiem szklanki. Odstawiłam tortownicę do lodówki. Ser, jogurt, jajka, żółtka, cukier, budyń, pastę waniliową przełożyłam do miski - wymieszałam łyżką na gładką masę - nie ubijałam żeby nie napowietrzać masy. Czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej czyli w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Płynną zdjęłam z garnka, dodałam 3 łyżki masy serowej, wymieszałam i wlałam do reszty masy, wymieszałam dokładnie, wylałam na zastygnięty spód. Tortownicę zabezpieczyłam podwójną warstwą folii aluminiowej od spodu i boków, wstawiłam do większej formy i nalałam do niej gorącej wody, tak na ok. 5 cm. Wszystko wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C z grzaniem tylko od dołu - piekłam 40 minut a po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam sernik w piecu aż przestygł. Upieczony odstawiłam na całą noc do lodówki przykrywając wierzch tortownicy folią. Schłodzony sernik udekorowałam czekoladą i perełkami cukrowymi. Dekoracja - czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej. Galaretkę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła - wlałam do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając aż całość była gładka. Płynną masą napełniłam dekorator i wyciskałam ozdobne wzorki na sernik.
Mały sernik czekoladowy
herbatniki pokruszyłam wlałam masło wymieszałam i przełożyłam do tortownicy
Mały sernik czekoladowy
sładniki masy przełożyłam do miski - nie ubijałam
Mały sernik czekoladowy
wymieszałam je tylko łyżką żeby nie napowietrzać masy i na koniec dolałam rospuszczoną czekoladę
Mały sernik czekoladowy
zabezpieczoną tortownicę wstawiłam do naczynia z wodą i piekłam sernik w kąpieli wodnej