Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Mandarynkowy sandacz na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierwsze próby aromatyzowania ryb gotowanych na parze

Mandarynkowy sandacz na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mandarynkowy sandacz na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowy sandacz na parze
Przygotować marynatę z oleju , soku z cytryny , mandarynki i szczypty soli. Zalać nią umyty i osuszony filet z sandacza. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Filet przeciąć na 2 połówki wzdłuż. Posolić. Zrolować tak by skóra była na zewnątrz .Spiąć patyczkami od szaszłyków ( ułamałam końcówki bo były za długie). Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze na warstwie marchewki pokrojonej w słupki . W dolny garnek wlać wodę , dolać marynatę , dorzucić listek Kafiru, goździk, skórkę z mandarynki, resztę soli. Gotować 20 minut od chwili zagotowania wywaru w dolnym garnku. Masło zrumienić na patelni wsypać połowę pokrojonych listków zieleniny. Roladkę z sandacza podawać z ziemniakami ( ja podsmażyłam na rumiano ugotowane wcześniej ale mogą być z wody) , słupkami z marchewki polane zrumienionym masłem.
Mandarynkowy sandacz na parze
Filet z sandacza zalać marynatą przygotowaną z soku z cytryny- mandarynki i oleju
Mandarynkowy sandacz na parze
Przeciąć filet z sandacza na połówki wzdłuż
Mandarynkowy sandacz na parze
Zwinąć pasek filetu sandacza i spiąć by się nie rozwijał
Mandarynkowy sandacz na parze
Zrolowane filety z sandacza ułożyć na pokrojonej marchewce i gotować na parze 20 minut

Tagi:

winogrona