Sposób przygotowania:
Mandarynkowy sandacz na parze
Przygotować marynatę z oleju , soku z cytryny , mandarynki i szczypty soli. Zalać nią umyty i osuszony filet z sandacza. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Filet przeciąć na 2 połówki wzdłuż. Posolić. Zrolować tak by skóra była na zewnątrz .Spiąć patyczkami od szaszłyków ( ułamałam końcówki bo były za długie). Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze na warstwie marchewki pokrojonej w słupki . W dolny garnek wlać wodę , dolać marynatę , dorzucić listek Kafiru, goździk, skórkę z mandarynki, resztę soli. Gotować 20 minut od chwili zagotowania wywaru w dolnym garnku. Masło zrumienić na patelni wsypać połowę pokrojonych listków zieleniny. Roladkę z sandacza podawać z ziemniakami ( ja podsmażyłam na rumiano ugotowane wcześniej ale mogą być z wody) , słupkami z marchewki polane zrumienionym masłem.