Zolek92

Zolek92

Kucharz
[Przepisów: 4]

Marchewkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne do przygotowania w kilka minut :)

Marchewkowe babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewkowe babeczki

 

  • Nadzienie:

 

  • 300 g twarogu
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru

 

  • cynamon do posypania gotowych babeczek

 

  • Na ciasto:

 

  • 100 g brązowego cukru
  • 250 ml oleju arachidowego
  • 3 duże jajka
  • 340 mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • ok. 240 g startej marchewki
  • 100 g łuskanego słonecznika oraz sezamu (można zastąpić ulubionymi orzechami)

Sposób przygotowania:

Marchewkowe babeczki
Olej ubijam z cukrem , dodając kolejno jajka. Delikatnie łącze resztę składników z masą. Blachę do muffinek wypełniam  ciastem i piekę w 200 stopniach przez ok. 20 minut. W tym czasie twaróg łączę z miodem lub cukrem i napełniam nim przekrojone, ostudzone babeczki. Całość posypuję cynamonem. Smacznego !
Marchewkowe babeczki
Jeszcze tylko trzeba posypać cynamonem ...