jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Marchewkowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Marchew to warzywo, które świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju ciast. Tym razem połączyłam ją z serem.

Marchewkowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowy sernik

Tortownica o średnicy 24 cm Kakaowy spód:

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,

SER:

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
  • 15 dag masła do masy serowej,
  • 18 dag cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • kardamon do smaku
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • 250 gram marchwi (waga po obraniu),
  • 4 dag masła do przygotowania marchwi,
  • 2 zaokrąglone łyżki cukru kryształu do przygotowania marchwi,

GALARETKA marchwiowo- pomarańczowa

  • sok marchwiowo pomarańczowy, u mnie Kubuś (900 ml),
  • 2 galaretki pomarańczowe,

DEKORACJA:

Sposób przygotowania:

Marchewkowy sernik

ETAP 1

Marchewkowy sernik
Ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm

Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

ETAP 2

Marchewkowy sernik
obrana marchew ścieramy na tartce

SER: Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuszczamy 4 dag masła (łyżka). Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy marchew oraz 2 łyżki cukru. Smażymy ją do momentu jak zmięknie. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek.

ETAP 3

Marchewkowy sernik
Przygotowana masę serowa przyprawiamy

Do malaksera przekładamy składniki masy serowej: masło, ser, żółtka, cukier puder. Miksujemy je dokładnie ok 10 minut. Dodajemy przyprawy. W między czasie ubijamy białka na puszystą pianę.
Do dokładnie zmiksowanej masy serowej dodajemy mąkę, proszek oraz budyń. Ponownie miksujemy w celu połączenia składników. W dalszej kolejności do masy dodajemy ubite białka.

ETAP 4

Marchewkowy sernik
Ostygniętą marchew dodajemy do masy serowej

Na koniec dodajemy przygotowaną marchew. Mieszamy.

ETAP 5

Marchewkowy sernik
Na ciasto kruche wylewamy masę serową

Gotowy marchewkowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Na zimny wylewamy marchwiowo- pomarańczową galaretkę

ETAP 6

Marchewkowy sernik
Galaretkę dodajemy do podgrzanego soku

GALARETKA :Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy galaretki i rozpuszczamy je. Galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik.
DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu ścinamy ją ostrym nożem tworząc czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika.