Sposób przygotowania:
Marchewkowy sernikETAP 1
Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
ETAP 2
SER: Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuszczamy 4 dag masła (łyżka). Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy marchew oraz 2 łyżki cukru. Smażymy ją do momentu jak zmięknie. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek.
ETAP 3
Do malaksera przekładamy składniki masy serowej: masło, ser, żółtka, cukier puder. Miksujemy je dokładnie ok 10 minut. Dodajemy przyprawy. W między czasie ubijamy białka na puszystą pianę.
Do dokładnie zmiksowanej masy serowej dodajemy mąkę, proszek oraz budyń. Ponownie miksujemy w celu połączenia składników. W dalszej kolejności do masy dodajemy ubite białka.
ETAP 4
Na koniec dodajemy przygotowaną marchew. Mieszamy.
ETAP 5
Gotowy marchewkowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Na zimny wylewamy marchwiowo- pomarańczową galaretkę
ETAP 6
GALARETKA :Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy galaretki i rozpuszczamy je. Galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik.
DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu ścinamy ją ostrym nożem tworząc czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika.