gusiacek18

gusiacek18

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Marysieńka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marysieńka to tzw ciasto z masą orzechową mniam :)

Marysieńka

Składniki:

Marysieńka

 

  • Ciasto I
  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marysieńka
Ciasto I

Białka ubić z cukrem dodać żółtka, potem kakao, mąkę i proszek do pieczenia a następnie wymieszać delikatnie.
Piec około 25 min. Po ostudzeniu ciasta przekroić na dwie cześć (wzdłuż)

Ciasto II

Białka ubić z cukrem dodać pokrojone orzechy oraz resztę składników i dokładnie wymieszać
Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut

Krem

Odlać pól szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i pół szklanki mleka. Wszystko to wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń . Powstały budyń utrzeć z Kasią.

Krem nałożyć na ciasto i ewentualnie można polać górę polewą czekoladową.

Udanego wypieku!!!