Sposób przygotowania:
Maślana zupa grzybowa z trzech grzybów
Grzyby rozmrozić przez przygotowaniem zupy.
Cebule obrać, podsmażyć na odrobinie masła klarowanego od uzyskania złotego koloru.
Marchewki i włoszczyznę umyć, obrać w razie potrzeby. Warzywa posiekać na plasterki lub w kosteczkę. Ugotować w ilości wody, która będzie sięgała wysokości położenia warzyw w naczyniu. Do wody dodać liście laurowe i trochę soli. Podgrzewać tak, aby woda lekko wrzała i parowała. Gotować tak przez ok 10. W międzyczasie umyć i oczyścić pieczarki, pokroić je w kostkę. Rozmrożone grzyby dokładnie umyć i posiekać na drobniejsze kawałki. Wszystkie grzyby dodać do zupy, gdy warzywa będą już lekko ugotowane. Całość wymieszać, dodać masło klarowane, serek śmietankowy, lubczyk, pietruszkę, gałkę, curry, kolendrę i sos sojowy. Wymieszać. Podgrzewać przez ok. 10 minut.
Doprawić w razie potrzeby. Można podawać z kleksem gęstej śmietany, jajkiem na twardo lub gałką puree ziemniaczanego.
Cebule obrać, podsmażyć na odrobinie masła klarowanego od uzyskania złotego koloru.
Marchewki i włoszczyznę umyć, obrać w razie potrzeby. Warzywa posiekać na plasterki lub w kosteczkę. Ugotować w ilości wody, która będzie sięgała wysokości położenia warzyw w naczyniu. Do wody dodać liście laurowe i trochę soli. Podgrzewać tak, aby woda lekko wrzała i parowała. Gotować tak przez ok 10. W międzyczasie umyć i oczyścić pieczarki, pokroić je w kostkę. Rozmrożone grzyby dokładnie umyć i posiekać na drobniejsze kawałki. Wszystkie grzyby dodać do zupy, gdy warzywa będą już lekko ugotowane. Całość wymieszać, dodać masło klarowane, serek śmietankowy, lubczyk, pietruszkę, gałkę, curry, kolendrę i sos sojowy. Wymieszać. Podgrzewać przez ok. 10 minut.
Doprawić w razie potrzeby. Można podawać z kleksem gęstej śmietany, jajkiem na twardo lub gałką puree ziemniaczanego.