Sposób przygotowania:
Matiasy o smaku piernika
Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 2 godziny, odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Liście laurowe drobno kruszymy. Dodajemy cukier puder, cynamon, pieprz mielony oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie z obu stron śledzie i odstawiamy je na noc do lodówki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim cebulę na nurmiano. Dodajemy koncentrat pomidorowy, 50-80 ml wody i dusimy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, studzimy. Matiasy kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy warstwę śledzi, przykrywamy je przesmażoną cebulą. Kładziemy kolejną warstwę śledzi, które również przykrywamy cebulą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śledzie lekko się przegryzły.