Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znane, pyszne, lubiane ciasto

Mazurek

Składniki:

Mazurek

 

  • Ciasto:
  • 60 dkg maki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 7 dkg miodu (3 łyżki)
  • 1 łyżka sody

 

 

  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek grysiku
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 paczka masła
  • Olejek migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek
Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdą z nich upiec osobno. Ugotować mleko z grysikiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać grysik i olejek i ucierać. Na 1 placek nałożyć masę, przykryć drugim plackiem, posmarować powidłem, nałożyć 3 placek, posmarować masą i przyłożyć ostatnim plackiem. Na wierzchu polać polewą (pół kostki masła, 3 łyżki cukru, łyżka mleka- zagotować dodać 2 łyżki kakao) posypać kokosem lub ułożyć wzorki z płatków migdałów.