suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mazurek - idealne ciasto na Wielkanoc

Mazurek

Składniki:

Mazurek

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj;
  • 8 łyżek cukru;
  • 8 łyżek mąki;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 5 jaj;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 paczki masła;
  • 1/2 paczki margaryny;
  • olejek migdałowy;
  • łyżka spirytusu lub wódki;
  • sok z całej cytryny.
  • Masa biała:
  • 1/2 litra śmietany 30%;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 4 płaskie łyżki żelatyny.
  • 1 opakowanie galaretkę.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek
Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodać do niej utarte żółtka, do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i przełożyć do brytfanny. Masa: jajka utrzeć na parze z cukrem, dodać utarte masło z margaryną, następnie wlać parę kropli olejku migdałowego i łyżkę spirytusu lub wódki oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Mieszamy wszystkie składniki. Wylać na ciasto Masa biała: Wymieszać śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zamoczyć w odrobinie wody. Zagotować mleko i zalać nim żelatynę i wymieszać ze śmietaną. Po przestudzeniu i zgęstnieniu, wylać na poprzednio położoną masę. Zalać lekko tężejącą galaretką. Piec w tem 180oC przez ok 40 min.

Tagi:

biszkopt