góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Mazurek bakaliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ten mazurek gości co roku na naszym stole wielkanocnym

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

  • Masa:

 

  • 30 dkg masła, lub margaryny
  • 20 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 szklanka cukru-pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao (zamiennie: 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • bakalie

 

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Masło stopić, dodać cukier-puder, kakao (czekoladę), mieszając zagotować na bardzo słabym ogniu. Następnie dodać pokrojone śliwki, wymieszać, zestawić z ognia, dodać pokrojone bakalie i miód. Masę ostudzić, a następnie dodać do niej 2 całe jajka.
Wylać na upieczony spód. Schłodzić w lodówce.