Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek trójczekoladowowo-morelowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mnie w domu bez mazurka nie ma świąt. Długo nie mogłam się zdecydować jaki mam upiec w tym roku.Od 3 lat piekę mazurki.

Mazurek trójczekoladowowo-morelowy

Składniki:

Mazurek trójczekoladowowo-morelowy

 

  • A tu przepis(podziałałam trochę na własną rękę:)

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej(w przepisie krupczatka)

 

 

  • 2 żółtka

 

  • szklanka cukru trzcinowego( w przepisie cukier puder)

 

 

  • Nadzienie:

 

  • pół słoiczka dżemu morelowego

 

  • Dekoracja:

 

  • tabliczka czekolady deserowej( dałam wedlowską "Jedyną")

 

  • tabliczka czekolady mlecznej( u mnie Wawel"Jagiellońska)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek trójczekoladowowo-morelowy
1.Mąkę,masło i cukier posiekaj nożem,dodaj żółtka,śmietanę i zagnieć ciasto. 2.Zawiń w folię i włóż na ok. godzinę do zamrażalnika.Po tym czasie wyjmij je ,podziel na 2 części,rozwałkuj.Piecz w temp.200 stp na złoty kolor. 3.Ostudź,przełóż dżemem. 4.Czekoladę deserową stop z masłem i łyżką mleka.Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.Dwie tabliczki czekolad: z orzechami i mlecznej stop i przełóż do szprycy.Udekoruj nimi brzegi ciasta i zrób łodygi bazi.Ze stopionej białej czekolady i resztek ciemnej zrób bazie.Pozsotałą mleczną czekoladę zetrzyj i udekoruj wierzch.