gosiowaa

gosiowaa

Kucharz
[Przepisów: 10]

Mazurek cygański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny świąteczny mazurek na stół wielkanocny

Mazurek cygański

Składniki:

Mazurek cygański

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki (krupczatki)
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Ciasto makowe:
  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 6 jaj
  • 30 dag maku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczaniej
  • esencja migdałowa
  • soda , cynamon , kakao (po łyżeczce)
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu
  • cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek cygański
Ubić białaka gdy piana bedzie sztywna dodac cukier żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką . Upiec!! Masło przeznaczone na ciasto makowe utrzec z cukrem miodem i żółtkami dodać wypłukany i 2-3 krotnie zmielony mak. Mąkę cynamon sodę kakao zapach migdałowy i wymieszać z dobrze ubitą pianą z białek ciasto upiec w formie. Takie same jak biszkopt wyłożonej pergaminem utrzeć masło przeznaczone na krem , dodawać po łyżce jaja ubite z cukrem na parze kakao (wcześniej rozprowadzone w odrobinie wrzącego mleka) , cukier wanilinowy i spirytus. Biszkopt przekroić na dwie części na pierwszej ułożyć połowe kremu potwm ciasto makowe i nów warstwe kremu i druga cześć biszkoptu całość obłożyć kremem i dowolnie udekorować !!!