Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Mazurek nie trudny do zrobienia i smaczny.Polecam.

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Mazurek czekoladowy

 

  • 2szklanki mąki
  • 20dkg.margaryny
  • 1/2szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • POLEWA:
  • 2szklanki mleka
  • 5 mlecznych czekolad
  • 20dkg margaryny
  • 3/4szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy
Mąkę zmieszaną z cukrem pudrem posiekać z tłuszczem, dodać żółtko i zagnieść ciasto.Uformować kulę i odstawić do lodówki na godzinę.Następnie rozwałkować,włożyć do formy.Brzeg placka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta.Piec 15 min w tem 180stopni. POLEWA: Czekoladę połamać na małe kawałki,dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu,stale mieszając.Polewa jest gotowa gdy kropla wylana na chłodny talerz zastyga. Na ostudzony placek wylać polewę,ładnie wyrównać i dowolnie udekorować.