Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowy wg Dominiki
Ciasto: mąkę siekać z margaryną. Dodać cukier, jajko, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i włożyć do dużej tortownicy (28 cm), podnosząc nieco brzeg. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Dodać margarynę, kawałki czekolady, wsypać kakao i mieszać, aż się rozpuści.
Na wystudzonym cieście rozłożyć posiekane orzechy (sparzone i obrane ze skórki) i posmarować masą czekoladową. Po zastygnięciu ozdobić skórką pomarańczową i mogdałami.
Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Dodać margarynę, kawałki czekolady, wsypać kakao i mieszać, aż się rozpuści.
Na wystudzonym cieście rozłożyć posiekane orzechy (sparzone i obrane ze skórki) i posmarować masą czekoladową. Po zastygnięciu ozdobić skórką pomarańczową i mogdałami.