jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek kajmakowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

. Posiada wszystkie cechy prawdziwego mazurka: słodki, kruchy, pyszny!

Mazurek kajmakowo-śliwkowy

Składniki:

Mazurek kajmakowo-śliwkowy

 

  • Blaszka24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko
  • Wypełnienie:
  • 0,5 puszki kajmaku,
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 0,5 tabliczki czekolady białej,
  • Około 15 dag śliwek kalifornijskich,
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowo-śliwkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy kuleczki sporządzone z odciętego ciasta kruchego. W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. WYPEŁNIENIE: Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak. Na wierzch układamy pokrojone w paski śliwki. Rozpuszczamy czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewamy śliwki. Tak samo postępujemy z białą czekoladą-rozpuszczamy z łyżką mleka i dekorujemy.