Sposób przygotowania:
Mazurek makowy z gotowej masy
Wyjąć z puszki masę makową na miseczkę, wzruszyć widelcem i dolać mleka. Pozostawić do nasiąknięcia i wymieszać. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Miksererem lub malakserem utrzeć jaja z cukrem. Zmienić końcówkę na mieszadło, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, stopione masło i masę makową (po trochu). Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Formę – może być tortownica albo forma do tarty, albo płaska kwadratowa wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec ok. 30 min.
Polewa: w rondelku rozpuścić masło z mlekiem, wrzucić kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.
Mazurek po wyjęciu z pieca musi ostygnąć, wtedy należy go posmarować polewą, najlepiej płaskim nożem, wyrównać szpatułką lub nożem moczonym w gorącej wodzie. Gdy polewa stężeje można zacząć dekorować.
Polewa: w rondelku rozpuścić masło z mlekiem, wrzucić kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.
Mazurek po wyjęciu z pieca musi ostygnąć, wtedy należy go posmarować polewą, najlepiej płaskim nożem, wyrównać szpatułką lub nożem moczonym w gorącej wodzie. Gdy polewa stężeje można zacząć dekorować.