Mazurek makowy z gotowej masy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjąć z puszki masę makową na miseczkę, wzruszyć widelcem i dolać mleka. Pozostawić do nasiąknięcia i wymieszać. Masło stopić w ro

Mazurek makowy z gotowej masy

Składniki:

Mazurek makowy z gotowej masy

 

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g gotowej masy makowej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1/ 2 świeżo startej laski cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka karmelizowanej skórki pomarańczowej
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

  • Polewa: 100 g czekolady, 3 łyżki masła, 2 łyżki mleka

  • Przybranie: suszone morele, migdały, włoskie orzechy

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z gotowej masy
Wyjąć z puszki masę makową na miseczkę, wzruszyć widelcem i dolać mleka. Pozostawić do nasiąknięcia i wymieszać. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Miksererem lub malakserem utrzeć jaja z cukrem. Zmienić końcówkę na mieszadło, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, stopione masło i masę makową (po trochu). Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Formę – może być tortownica albo forma do tarty, albo płaska kwadratowa wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec ok. 30 min.

Polewa: w rondelku rozpuścić masło z mlekiem, wrzucić kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.



Mazurek po wyjęciu z pieca musi ostygnąć, wtedy należy go posmarować polewą, najlepiej płaskim nożem, wyrównać szpatułką lub nożem moczonym w gorącej wodzie. Gdy polewa stężeje można zacząć dekorować.