Sposób przygotowania:
Mazurek miodowy z prażonym słonecznikiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę oraz posiekać z kostką tłuszczu i ugotowanymi wcześniej żółtkami obranymi z białek. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz śmietanki ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto, zapakować i schłodzić w lodówce przez pół godziny. W tym samym czasie nagrzewać piekarnik do 200 st. C, a nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni z 1 min. Patelnię zestawić na bok, lub zgasić palnik,a nasiona wymieszać z płynnym miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim wyłożoną pergaminem blachę oraz pozalepiać na brzegach formy. Nakłuć widelcem wierzch ciasta i rozłożyć łyżką miód z nasionami słonecznika na wierzch. Można ułożyć na masie miodowej kawałki owoców suszonych lub bakalii. wstawić do piekarnika blachę z ciastem. Piec z 30 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokroić.