marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek miodowy z prażonym słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zbliża się pomału Wielkanoc,więc można już się przygotowywać pod kątem kulinarnym. Oprócz świątecznych potraw są także wypieki jak babki i mazurki. m.in.ten z miodem i dodatkiem nasion słonecznika.

Mazurek miodowy z prażonym słonecznikiem

Składniki:

Mazurek miodowy z prażonym słonecznikiem

 

  • 250 g.mąki pszennej,
  • kostka miękkiego masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • 4 gotowane żółtka,
  • cukier waniliowe,
  • szczypta soli,
  • kartonik śmietanki 30 % (ile zabierze ciasto),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy,
  • słoiczek miodu płynnego np. kwiatowy,
  • 150 g.prażonych nasion słonecznika,
  • suszone morele lub plasterki banana.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek miodowy z prażonym słonecznikiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę oraz posiekać z kostką tłuszczu i ugotowanymi wcześniej żółtkami obranymi z białek. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz śmietanki ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto, zapakować i schłodzić w lodówce przez pół godziny. W tym samym czasie nagrzewać piekarnik do 200 st. C, a nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni z 1 min. Patelnię zestawić na bok, lub zgasić palnik,a nasiona wymieszać z płynnym miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim wyłożoną pergaminem blachę oraz pozalepiać na brzegach formy. Nakłuć widelcem wierzch ciasta i rozłożyć łyżką miód z nasionami słonecznika na wierzch. Można ułożyć na masie miodowej kawałki owoców suszonych lub bakalii. wstawić do piekarnika blachę z ciastem. Piec z 30 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokroić.

Tagi:

ciasto mazurek