Sposób przygotowania:
Mazurek z pomarańczowo-bakaliowy.
Mąkę przesiać przez sitko do szklanki i wsypać na stolnicę ze trzy szklanki. Posiekać z kostką masła ostrym nożem, a żółtka z ugotowanych jajek wyjąć i przetrzeć również przez sitko pałką prosto na stolnicę. Dodać cukru pudru,śmietanki i szczyptę soli. Wyrabiać, zagnieść. Włożyć kulę ciasta do woreczka foliowego i wstawić na godzinkę do lodówki lub na 20 min. do zamrażarki. Formę natłuścić, wyłożyć pergaminem, wylepić ciastem.Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 20-25 min. do piekarnika. Po wyjęciu ostudzić. Bakalie przebrać, przelać na sitku bieżącą wodą z kranu, osączyć, daktyle wypestkować. Pomarańcze umyć, obrać ze skórek, wyjąc łyżeczką miąższ i wymieszać z paroma łyżkami miodu, aby się składniki łatwo spoiły. Rozsmarować masę pomarańczowo-miodową na cieście i posypać po powierzchni masy bakaliami lub ułożyć z nich przeróżne wzory,np.gałązki z listkami. Kroić i podawać do herbaty czy kawy.