SUPERPRZEPIS

Mazurek kokosowo-czekoladowy

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Mazurek kokosowo-czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Mazurek jest po prostu przepyszny. Szczególnie polecam tym, którzy, tak jak ja, lubią wiórki kokosowe.

Składniki:

Mazurek kokosowo-czekoladowy

 

 

  • MASA KOKOSOWA:
  • 25 dag wiórków kokosowych,
  • 25 dag słodkiej śmietanki,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • aromat waniliowy,
  • 3 białka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

 

  • POLEWA:
  • 3 białka,
  • 2 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 szkl. kakao,
  • 1/4 kost. masła,
  • aromat waniliowy.

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kokosowo-czekoladowy
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki.Następnie je rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm.2. 1 białko ubić na sztywną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat, ubite 2 białka oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st3. Białka ubić z cukrem, dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować.
Mazurek kokosowo-czekoladowy
Etap 1
Mazurek kokosowo-czekoladowy
Etap 2
Mazurek kokosowo-czekoladowy
Etap 3