jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Mazurek serowy - koronkowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sernik na kruchym dekorowany jak mazurek.

Mazurek serowy - koronkowy

Składniki:

Mazurek serowy - koronkowy

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyzki kakao
  • 12,5dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • masa serowa: ok 1 kg sera do wypieków (nie trzeba mielić)
  • 1/2 kostki miękkiego masła (niekoniecznie)
  • 3 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa, płatki migdałowe i lukier zielony do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek serowy - koronkowy
Zagnieć kakaowe ciasto kruche,gdyby się kruszyło można dodać trochę oleju słonecznikowego lub sojowego. Podziel na dwie części zawiń w folię i wstaw 1 kulę do zamrażalnika na 2 godziny, drugą do lodówki. Przygotuj masę serową: żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ser, miekkie masło i budyń, wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj rodzynki. Na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką małą formę mazurkową utrzyjrównomiernie w łezkę pierwszą kulę ciasta wyjętą z zamrażalnika.Wyłóż na to masę serową,na górę ułóż dekoracje z drugiej kuli ciasta. Upiec w średnio - gorącym piekarniku na lekko rumiano .Po ostudzeniu udekoruj mazurek motywem wielkanocnym.