peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny świąteczny mazurek z konfiturą truskawkową i gorzką czekoladą, w słodszej wersji użyj czekolady mlecznej

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

Składniki:

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

 

  • Forma o średnicy 28 cm

 

 

  • Na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka śmietany 9%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki fruktozy
  • szczypta soli

 

  • Na wyłożenie:
  • 250 g konfitury Babuni z truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 okrągły wafel (średnica około 30 cm)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła śmietankowego
  • 1 łyżka kakao

 

  • ulubione bakalie do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą
Mąkę mieszamy z fruktozą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło roślinne, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto, gdy składniki ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około 1 cm. Jeśli ciasto pękało łączymy je przy pomocy mniejszych kawałków i dociskamy palcami. Nakłuwały ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni - do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (pozostawiamy w foremce). Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do konfitury truskawkowej i dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na wystudzone ciasto - wyrównujemy i pozostawiamy tak na około 15 minut (w tym czasie konfitura powinna się ściąć). Czekoladę wraz z masłem śmietankowym i kakaem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników studzimy. Na warstwę konfitury układamy wafel i lekko dociskamy (jeśli trzeba przycinamy go nożyczkami do odpowiedniego wymiaru). Przestudzoną czekoladę wykładamy na wafel i wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałego ciasta wycinamy dekoracyjne kształty i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy i używamy do dekoracji mazurka lub po prostu jako ciasteczka (mi wyszła porządna blacha motylków). Zanim czekolada zastygnie dekorujemy bakaliami.