czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Mazurek z powidłami i masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mazurek to ciasto typowo wielkanocne i piekę je tylko na tę właśnie okazję. Wszyscy zawsze z chęcią po nie sięgają:)

Mazurek z powidłami i masą krówkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek z powidłami i masą krówkową

 

  • Ciasto:
  • 250g masła lub margaryny,
  • 400g mąki krupczatki,
  • 4 żółtka,
  • 100g cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

 

  • Dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej o smaku orzechowym,
  • 250g powideł śliwkowych,
  • 100g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Mazurek z powidłami i masą krówkową
1. Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm. Z pozostałego ciasta utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Ostudzić. 2. Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować.
Mazurek z powidłami i masą krówkową
2/3 ciasta zagnieść, z reszty utworzyć rant
Mazurek z powidłami i masą krówkową
Przestudzone ciasto posmarowac powidłami
Mazurek z powidłami i masą krówkową
Posypać orzechami i posmarować masą krówkową

Tagi:

ciasto mazurek