Mefarka (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bób wsypać do garnka, wlać 1/2 szkl wody i 3 łyżki oleju, przyprawić solą,

Mefarka (Żydowska)

Składniki:

Mefarka (Żydowska)

 

Sposób przygotowania:

Mefarka (Żydowska)
Bób wsypać do garnka, wlać 1/2 szkl wody i 3 łyżki oleju, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, gotować na małym ogniu aż warzywo będzie miękkie, dodac w razie potrzeby trochę wody. 2 łyżki oleju rozgrzac na dużej patelni, włozyć mięso, podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu, wsypać przyprawy korzenne, sól, pieprz i tyle wody, aby przykryć mięso, dusić aż mięso będzie miękkie, ale wilgotne. Mieso połączyć z bobem lekko rozgniatając widelcem. Wbić jajka, mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. Przełożyć na półmisek lub salaterkę, pozostawić do wystygnięcia. Spróbować, ewentualnie doprawić (smak zmienia się z obniżeniem temperatury). Podawać potrawę na zimno, pokropioną sokiem z cytryny.