monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska gordita na polską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oto moja kolejna propozycja na karnawał, tym razem z kuchni meksykańskiej. Wybornie smakuje na ciepło ale na zimno też jest bardzo smaczne, serdecznie zapraszam i polecam.

Meksykańska gordita na polską nutę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Meksykańska gordita na polską nutę

 

  • ½ opakowania ciasta francuskiego
  • 1/4 opakowania warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami
  • ½ cebuli
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 krople sosu tabasco

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska gordita na polską nutę
Mięso umyć i osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z każdej strony. Z ciasta francuskiego wykroić 6 krążków kubkiem. W trzech krążkach wyciąć otwory szklanką o mniejszej średnicy. Na pełne krążki nałożyć te z „dziurką” i delikatnie zlepić. Ułożyć na blachę wyłożona papierem i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Posmarować wodą i wstawić do piekarnika na 5-7 minut na 200 st i upiec na rumiano. Wyjąć z piekarnika. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić mrożone warzywa. Podsmażyć, a potem udusić warzywa do miękkości. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz szałwią. Dodać sos tabasco, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka. Wymieszać. Na miseczki z ciasta francuskiego nakładać warzywa z kurczakiem i podawać.
Meksykańska gordita na polską nutę
z ciasta francuskiego przygotować koszyczki i nakłuć widelcem
Meksykańska gordita na polską nutę
warzywa wrzucić na patelnie i dusić do miękkości