Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miał być grill a skończyło się na szybkich kurczaku po meksykańsku - chęć zjedzenia czegoś innego, wyraźnego w smaku była silniejsza - sięgnąłem więc do ostrej kuchni meksykańskiej.

Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka

 

  • 5 udek z kurczaka (udka wytrybować / usunąć kości)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 cebula (pokroić)
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone / bez skórki / 400 g.)
  • 2 puszki czerwonej fasoli (odsączyć / 800 g.)
  • 150 ml czerwonego wina
  • szczypta curry (mielony
  • szczypta kurkumy (mielona)
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki chili (mielony)
  • 1/3 łyżeczki cynamon (mielony)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka
► Wytrybowane udka z kurczaka (ze skórą lub bez skóry), pokroić w średniej wielkości kawałki, umyć, osuszyć, posolić i na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. ► Na pozostałym po podsmażeniu tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, następnie dodać wszystkie przyprawy, wlać pomidory, fasolę, wino i zdjąć z pieca. ► Zawartością patelni zalać mięso w naczyniu żaroodpornym, wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180C / Termoobieg /. Po upływie 30 minut zdjąć folię i pozostałe 10 minut zapiekać odkryte.
Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka
Udka wytrybować (usunąć kości) i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka
Udka z kurczaka należy umyć i usunąć z nich pozostałości piór.