cabler

cabler

Kucharz
[Przepisów: 16]

Meksykańska zupa z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa, która zastąpi cały obiad.

Meksykańska zupa z grzankami

Składniki:

Meksykańska zupa z grzankami

 

  • Mięso mielone 0,5 kg (używam wieprzowo-wołowego)
  • Pomidory w puszce
  • Czerwona fasola - puszka
  • Kukurydza - puszka
  • Papryka czerwona (jedna duża, lub dwie małe)
  • Marchew (2 - średniej wielkości)
  • Czosnek
  • Cebula
  • Koncentrat pomidorowy
  • Śmietana do zup (18%)
  • Bazylia świeża
  • Przyprawy:
  • Koperek, bazylia, oregano, tymianek, pietruszka, kostka rosołowa, wegeta.

Sposób przygotowania:

Meksykańska zupa z grzankami
Na patelni podsmażamy kolejno mięso mielone, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, posiekane drobno cebulę i czosnek. Wlewamy ok pół garnka wody. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchew, kostkę rosołową i pół łyżki wegety. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kilka szczypt koperku, bazylii, oregano, tymianku i pietruszki. Zmniejszamy ogień. Dokładamy puszkę pomidorów. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy puszkę kukurydzy i czerwonej fasoli. Gotujemy kolejne 10 min. Podsmażone wcześniej produkty dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 min. W tym czasie mieszamy 2 łyżki śmietany z 4 łyżeczkami koncentratu i chochlą przygotowanej już zupy. Dodajemy to do zupy. Mieszamy. Zagotowujemy. Zupa jest gotowa do podania z grzankami. Do dekoracji stosujemy posiekaną świeżą bazylię.