Sposób przygotowania:
Meksykańskie dary
Masło rozpuszczamy i od razu dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty i mieszamy do czasu połączenia się składników. Teraz odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę , zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy ostudzoną czekoladę, następnie dodajemy pokrojone avocado, truskawki i nasiona z laski wanilii. Miksujemy do czasu połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy przesianą mąkę, sól ,proszek do pieczenia i mieszamy wszystko drewnianą kopystką. Wlewamy oliwę i znów mieszamy. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok.25 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W czasie pieczenia się ciasta robimy truskawkową bezę; Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie partiami dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż piana będzie sztywna i lśniąca. NA koniec dodajemy sok z truskawek i mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a bezę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i ustawiamy termo obieg. Pieczemy przez godzinę.