justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Metrowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto ładnie wygląda i jest moim ulubionym:)

Metrowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Metrowiec

 

  • Ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto kakaowe:
  • Takie same składniki tyle, że odejmujemy 3łyżki mąki i zamiast tego dodajemy kakao.

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec

Ciasto jasne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić. Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Reszte mleka rozrobić z mąką na gładką, bezgrudkową masę. Rozrobioną mąkei z mlekiem wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.Kazde z ciast pokroić na kawałki. Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne, przesmarowując masłem. Wyjdą z tego dwa metrowce wielkości blaszki w jakiej piekliśmy. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Wedle smaku można opruszyć jeszcze migdałami.

Metrowiec
Etap 1 Pieczemy biszkopt czekoladowy
Metrowiec
Etap 2 Pieczemy jasny biszkopt