Sposób przygotowania:
MetrowiecCiasto jasne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić. Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Reszte mleka rozrobić z mąką na gładką, bezgrudkową masę. Rozrobioną mąkei z mlekiem wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.Kazde z ciast pokroić na kawałki. Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne, przesmarowując masłem. Wyjdą z tego dwa metrowce wielkości blaszki w jakiej piekliśmy. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Wedle smaku można opruszyć jeszcze migdałami.
karita
Jolanta27
kasik12