pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Metrowiec z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Metrowca, jak sama nazwa wskazuje, jest tyle, że wystarczy dla wielu łakomczuchów.

Metrowiec z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Metrowiec z kremem

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 16 łyżek oleju
  • 16 łyżek wody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 aromaty cytrynowe
  • 1 łyżeczka kakao
  • KREM:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • WIERZCH:
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec z kremem
CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 1 łyżeczkę kakao. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasta pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. KREM: 2 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy. 1 szklankę mleka rozprowadzamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do wcześniej zagotowanego mleka z cukrem. Ponownie zagotowujemy. Krem studzimy i stopniowo miksujemy z margaryną. Upieczone i przestudzone 2 ciasta kroimy w 2 cm kromeczki. Smarujemy kremem i zlepiamy kolorami na przemian lekko dociskając. POLEWA: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowe ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Metrowiec z kremem
Dwie sztuki długiego ciasta metrowica z kremem