Sposób przygotowania:
Metrowka
Ciasto jasne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce. Przeciąć na pół.
Ciasto ciemne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem oraz kakao i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce.
Masa:
Ugotowac budyń. Masło utrzec na puszysta masę, powoli dodawać po łyzce zimnego budyniu. Ciasta przełożyc masą, a reszta posmarowac boki i obsypać zmielonymi orzechami.
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce. Przeciąć na pół.
Ciasto ciemne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem oraz kakao i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce.
Masa:
Ugotowac budyń. Masło utrzec na puszysta masę, powoli dodawać po łyzce zimnego budyniu. Ciasta przełożyc masą, a reszta posmarowac boki i obsypać zmielonymi orzechami.
karmelowaslodycz