Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Metrowka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znane ciasto lubiane przez wszystkich

Metrowka

Składniki:

Metrowka

 

  • Ciasto jasne:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek letniej wody
  • 10 łyzek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maki
  • 4 lyzki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek letniej wody
  • 10 łyzek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • Mielone orzechy

 

Sposób przygotowania:

Metrowka
Ciasto jasne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce. Przeciąć na pół.
Ciasto ciemne:
Żółtka utrzec z cukrem na puszysta masę. Powoli dodawać wodę z olejek nie przestając miksować. Wsypac przesitowana mase z proszkiem oraz kakao i wymieszać. Białka ubic na sztywno i połaczyc z masa z żółtek. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach w keksówce.
Masa:
Ugotowac budyń. Masło utrzec na puszysta masę, powoli dodawać po łyzce zimnego budyniu. Ciasta przełożyc masą, a reszta posmarowac boki i obsypać zmielonymi orzechami.