teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

mielone kulki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

klopsiki z sosem dla niejadków i nie tylko..

mielone kulki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

mielone kulki w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

mielone kulki w sosie pieczarkowym
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, czosnek przepuszczony przez praskę,bułkę tartą i natkę pietruszki. Wyrabiamy gładką masę ,przyprawiająć do smaku.Formujemy małe kotleciki,obtaczamy je w mące i smążymy na oleju,aż się zrumienią.Przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy,kroimy na 4 części.Cebulę drobno siekamy.Smażymy na maślę,aż pieczarki będą miekkie.Dolewamy bulion drobiowy.Zagęszczamy sos mąkami rozmieszanymi ze śmietaną i zimną wodą. Mielone kuleczki wkładamy do sosu i gotujemy przez ok 15 min. Podajemy z makaronem lub kaszą.
mielone kulki w sosie pieczarkowym
z mięsa,jaja,bułki i przypraw wyrabiamy masę i formujemy kuleczki
mielone kulki w sosie pieczarkowym
kuleczki obsmażamy na oleju, do uzyskania złotego koloru
mielone kulki w sosie pieczarkowym
gotowe pulpeciki gotujemy w sosie pieczarkowym 15 min