Sposób przygotowania:
Mielone na gnieździePrzygotowanie makaronu
Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy i układamy w naczyniu ceramicznym przeznaczonym do zapiekania.
Przygotowanie mięsa
Warzywa wraz z czosnkiem wkładamy do rozdrabniacza i drobno siekamy. Przekładamy na natłuszczoną 2 łyżkami smakowego oleju patelnię i lekko podsmażamy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, mąkę pszenną oraz pozostałe przyprawy, a także przestudzoną przesmażoną mieszankę warzyw. Całość mieszamy i formujemy okrągłe kotleciki, które po obtoczeniu w mące smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotowanie zpaiekanki
Tak przygotowane kotlety (powinno być ich tyle, co gniazd makaronowych) układamy na makaronie i posypujemy startym serem żółtym, który dodatkowo oprószamy odrobiną papryki ostrej. Zapiekamy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. Ser ma być delikatnie zarumieniony.
Gdy zapiekanka w piekarniku zabieramy się za przygotowanie sosu:
Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody, nie przerywając mieszania.
misia5
rzelkazag
Nina W.
rzelkazag
Z samym makaronem byłyby zbyt mdłe, dlatego proszę pamiętać o sosie :)
weronikaS
rzelkazag
Dziękuję Weroniko :)