Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mielone po izraelsku

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie, dodać sól, pieprz, kminek i ziele

Mielone po izraelsku

Składniki:

Mielone po izraelsku

 

  • 1 kg mięsa jagnięcego lub wołowiny
  • 1 drobno posiekana duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyzeczka zmielonego rzymskiego kminu lub 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyzeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 przepołowione pomidory
  • 2 łyżki pasty pomidorowej rozprowadzonej 4 łyżkami wody
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • tłuszcz do smarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Mielone po izraelsku
Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie, dodać sól, pieprz, kminek i ziele angielskie, wyrabiać rękami przez 3 minuty. Blaszkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć mięso, wyrównać. Warstwa mięsa nie powinna być grubsza niż 3 cm. Ułożyć połówki pomidora na mięsie, polać pastą pomidorową z wodą, pokropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st), piec aż mięso nabierze brunatnego koloru. Po wyjęciu odstawić na 3 minuty. Podzielić na porcje, przełożyć na gorący półmisek. Podawać z sałatką i pieczywem lub podsmażonymi ziemniakami.