goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Mielone w sosie borowikowymn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos z mięsem podajemy ziemniaczkami i surówką

Mielone w sosie borowikowymn Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone w sosie borowikowymn

 

  • mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie borowikowymn
Obraną cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone prawdziwki i całość podsmażamy na tłuszczu. Podlewamy bulionem i dusimy około 20 minut. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Całość doprawiamy do smaku. Przygotowujemy mięso mielone: cebulę siekamy, dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy w mące, następnie smażmy na tłuszczu z obu stron. Mięso przekładamy do sosu. Smacznego!
Mielone w sosie borowikowymn
Grzyby wraz z cebulką podasmażamy na tłuszczu
Mielone w sosie borowikowymn
Wlewamy bulion i zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Mielone w sosie borowikowymn
Mięso obtaczamy w mące i smażmy z obu stron na tłuszczu
Mielone w sosie borowikowymn
Mięso przekładamy do sosu i delikatnie je w nim obtaczamy