Sposób przygotowania:
Mielone w sosie chrzanowym
W pierwszej kolejności czerstwą bułkę moczmy w wodzie, a następnie wycisnąć z niej wodę. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego dodajemy wymoczoną bułkę oraz podsmażoną cebulę. Do jajka wbijamy również jajko. Masę mięsną doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Całość dobrze mieszamy. Z masy formułujemy okrągłe mielone, które obtaczamy w bułce tartej i później smażymy z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mielone gotujemy jeszcze przez chwilę w sosie chrzanowym, a później polewamy je nim. SOS: Sok z połówki cytryny wyciskamy. Korzeń chrzanu obieramy, dobrze myjemy i trzemy na tarce. Chrzan dajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. Masło roztapiamy, a później dodajemy do niego mąkę i robimy zasmażkę. Po chwili dodajemy do tego bulion oraz wyciśnięty sok z cytryny, śmietanę i doprawiamy sos do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania.