Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Mielone w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny i prosty obiad - wieprzowe mielone, makaron i surówka. Smak dania wzbogaca sos pieczarkowy.

Mielone w sosie pieczarkowym

Składniki:

Mielone w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie pieczarkowym
Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, połowę skrojonej cebuli, jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy formujemy kotlety - tworzymy kulki, które następnie spłaszczamy. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złocisto.

Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, smażymy na maśle do odparowania wody z grzybów. Dodajemy sól, pieprz, cebulę i bulion, podgrzewamy kilka minut. W wodzie dokładnie rozrabiamy mąkę, zagęszczamy nią sos. Na koniec sos lekko zabielamy śmietaną.

Mielone przekładamy do sosu. Podgrzewamy razem kilka minut.

Ja podałam swoje mielone z makaronem i surówką, makaron można zastąpić kaszą lub ziemniakami.