Sposób przygotowania:
Mielone z łososia
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie . Jeśli filety były mrożone to rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem . Boczek pokroić w kostkę . Z ryby usunąć skórę i pokroić ją na kawałki . Zmielić boczek w robocie kuchennym ( maszynce , rozdrabniaczu ) - tak samo rybę . Bułę mocno odcisnąć i też zmielić . Pokroić cebulę i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Natkę usiekać i wrzucić do masy rybnej razem z usmażoną cebulą . Wbić jajko . Wyrobić dokładnie . Doprawić solą i białym pieprzem mielonym . Gdyby masa była za luźna dodać trochę bułki tartej ( ok. 2-3 łyżek ) i zostawić na 15 minut . Uformować kotleciki 6-8 sztuk .Panierować w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron .Dodać na patelnię masło, skropić 2 łyżkami wody . Zmniejszyć gaz na minimum - przykryć patelnie i dosmażyć kotleciki . Podawać zależnie od upodobania same z surówką , z ziemniakami z wody , frytkami . Jeśli robimy ze świeżej ryby to część kotlecików możemy zamrozić a potem podać np. w sosie grzybowym lub inaczej .
dża
cris