Sposób przygotowania:
Mielone z panierką z płatków i gryką
Do mięsa dodaj prawie wszystkie składniki z przyprawami, oprócz płatków i kardamonu. Marchewkę, pietruszkę, cebulę ugotuj razem na miękko, wystudź i porządnie odcedź! Wywar możesz wypić - ma dużo składników mineralnych! Kaszę gryczaną ugotuj i też ostudź. Wymieszaj dokładnie, tak aby powstała jednolita masa. Płatki wrzuć do woreczka i wałkiem rozgniataj tak aby się pokruszyły ( ja to robię na podłodze, gdyż dzięki naciskowi całego ciała + grawitacja płatki szybciej są pokruszone widać to na zdj :)), przesyp do głęokiego talerza i dodaj kardamon. Na patelni rozgrzej olej. Uformuj kotleciki z mięska i obtocz w płatkach, lekko dociskając kotlecika do płatków ( ja dodatkowo dociskam jeszcze płatki z kotletem na dłoni - nie obsypują się tak na patelni). Obsmażaj na złoty kolor. Panierka jest podobna do tej z KFC :) Smacznego