Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mielone z serem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taka wersja mielonych jest oryginalna i warta wypróbowania.

Mielone z serem twarogowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z serem twarogowym

 

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 10 dag sera twarogowego ( mocno odciśniętego)
  • 1 jajko
  • 1/2 małej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
  • przyprawa curry do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z serem twarogowym
Umyte, pokrojone na kawałki mięso razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, zmiażdżony czosnek, przyprawy, dokładnie wyrobić. Pod koniec wsypać pokrojony w kostkę ser twarogowy, doprawić do smaku, wymieszać. Z masy mięsnej formować wałeczki o grubości cienkiej parówki, obtaczać w bułce tartej i rumienić na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Mielone z serem twarogowym
Mięso razem z bułką przepuścić przez maszynkę dodać jajko i przyprawy
Mielone z serem twarogowym
Wszystkie składniki wymieszać dodać pokrojony w kostkę ser twarogowy
Mielone z serem twarogowym
Doprawić do smaku i delikatnie przemieszać
Mielone z serem twarogowym
Formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej