Sposób przygotowania:
Mielone z wędzoną słoniną.
Kajzerki namoczyłam w wodzie.W międzyczasie zmieliłam schab ze słoniną wędzoną.Użyłam schabu ponieważ mąż kupił przerośnięty kawałek i na typowe schabowe mi nie bardzo odpowiadał.A że schab jest dość suchy dodałam słoninę wędzoną,co poprawiło kleistość,smak i zapach. Przez maszynkę następnie przepuściłam odciśnięte z wody kajzerki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.Czosnek posiekałam drobno.Poddusiłam cebulę na małej ilości oleju,aż zrobiła się szklista.Na chwilę przed końcem dodałam czosnek.Wystudziłam. Mięso,bułki,jajka,cebulę z czosnkiem wymieszałam na jednolitą masę,dodając pieprz ziołowy i sól. Na patelni rozgrzałam olej.Urywałam porcje mięsa formując rękami kotlety.Panierowałam je w bułce tartej i smażyłam z obu stron na rumiano. Podałam z kopytkami koperkowymi i sałatką z ogórków.