iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mielone ze szpinakowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na ciepło kotlety podajemy do obiadu, a to zostanie cienko pokrojone w plasterki zastąpi nam wędlinę.

Mielone ze szpinakowym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mielone ze szpinakowym nadzieniem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mielone ze szpinakowym nadzieniem

ETAP 1:

Mielone ze szpinakowym nadzieniem
Na środku rozpłaszczonego mięsa ułożyć szpinak

Mięso mielone przełożyć do miski, bułkę namoczyć w mleku i po nasiąknięciu odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać do mięsa, następnie dodać jajko i startą na tarce cebulę lub bardzo drobno posiekaną.

Zanim wymieszamy mięso dodajemy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku.
Na patelni rozpuścić masło i dodać opłukane oraz dokładnie odsączone liście szpinaku, chwilę przesmażyć, a następnie dodać drobno pokrojony czosnek i pomidory pokrojone w kostkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki i wystudzić.

Porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni i na środku ułożyć szpinak, zlepić i uformować kotlety

ETAP 2:

Mielone ze szpinakowym nadzieniem
Ja kotlety formuję takie troszkę wydłuzone

następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut.