Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mięsne kulki w koperkowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięsne kuleczki z dodatkiem marchewki i pietruszki gotowane w koperkowym sosie - smaczny obiadek :)

Mięsne kulki w koperkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne kulki w koperkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Mięsne kulki w koperkowym sosie
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. Koperek siekamy. Do miseczki przekładamy mięso, dodajemy jajko oraz sól i pieprz, następnie startą marchewkę i pietruszkę, wyrabiamy całość, dodajemy bułkę tartą i w dalszym ciągu wyrabiamy (bułki dodajemy tyle byśmy mogli uformować kuleczki mięsne około 3-4 łyżki), następnie formujemy kuleczki mięsne, Do garnka wlewamy wodę około 3 szklanki dodajemy bulionową kostkę i zagotowujemy, wrzucamy nasze mięsne kuleczki i gotujemy w tym czasie do miseczki przelewamy śmietanę dodajemy około 150 ml wody oraz mąkę i rozrabiamy, wlewamy na gotującą się wodę z mięsnymi kulkami, dodajemy koperek i gotujemy przez 3-4 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mięsne kulki w koperkowym sosie
do miseczki przekładamy mięso dodajemy jajko oraz sól i pieprz
Mięsne kulki w koperkowym sosie
następnie dodajemy startą marchewkę oraz pietruszkę
Mięsne kulki w koperkowym sosie
w miseczce rozrabiamy mąkę z wodą i śmietaną
Mięsne kulki w koperkowym sosie
mięsne kuleczki w sosie koperkowym już gotowe