Sposób przygotowania:
Mięsne kulki w koperkowym sosie
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. Koperek siekamy. Do miseczki przekładamy mięso, dodajemy jajko oraz sól i pieprz, następnie startą marchewkę i pietruszkę, wyrabiamy całość, dodajemy bułkę tartą i w dalszym ciągu wyrabiamy (bułki dodajemy tyle byśmy mogli uformować kuleczki mięsne około 3-4 łyżki), następnie formujemy kuleczki mięsne, Do garnka wlewamy wodę około 3 szklanki dodajemy bulionową kostkę i zagotowujemy, wrzucamy nasze mięsne kuleczki i gotujemy w tym czasie do miseczki przelewamy śmietanę dodajemy około 150 ml wody oraz mąkę i rozrabiamy, wlewamy na gotującą się wodę z mięsnymi kulkami, dodajemy koperek i gotujemy przez 3-4 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Marysia Gandzia