Sposób przygotowania:
Mięsne wysepki na obiad wg Elfi
Pieczarki dokładnie myję, kroję w półplasterki i podsmażam na odrobince masła. solę i pieprzę do smaku. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do pieczarek - mieszam i razem podsmażam. W tym czasie bułkę tartą mieszam z odrobiną mleka aby ją lekko zmiękczyć. Bułka nie może "pływać" w mleku więc jeśli dodamy za dużo to po prostu odcedzamy. Całość dodaję do mięsa.
Wbijam również jajko i całość przyprawiam solą i pieprzem - mieszam mięso ręką. Kapustę pekińską siekam i dodaję do mięsa - ponownie mieszam. Z przygotowanego mięsa formuję ręką płaskie "kotlety" - lekko rozpłaszczony klops. Wielkość dowolna ale lepiej aby był większy bo wtedy dodatki nie będą nam z niego spadać. Następnie na każdego kotlecika układam kawałek papryki i kawałek boczku.
Całość przykrywam czubatą górką pieczarek z cebulką. Na wierzch układam pokrojone kawałki sera pleśniowego. Każda wysepkę przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju a potem układam na blachę i zapiekam przez około 10- 15 minut do rozpuszczenia sera.
Wbijam również jajko i całość przyprawiam solą i pieprzem - mieszam mięso ręką. Kapustę pekińską siekam i dodaję do mięsa - ponownie mieszam. Z przygotowanego mięsa formuję ręką płaskie "kotlety" - lekko rozpłaszczony klops. Wielkość dowolna ale lepiej aby był większy bo wtedy dodatki nie będą nam z niego spadać. Następnie na każdego kotlecika układam kawałek papryki i kawałek boczku.
Całość przykrywam czubatą górką pieczarek z cebulką. Na wierzch układam pokrojone kawałki sera pleśniowego. Każda wysepkę przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju a potem układam na blachę i zapiekam przez około 10- 15 minut do rozpuszczenia sera.
monikaT83
edytaha
-Natka-