Sposób przygotowania:
Mięsny warkocz chlebowy
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy mięso. Całość smażymy i doprawiamy do smaku (można użyć ulubionych przypraw). Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimne dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. CIASTO: Z ¾ szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Gotowy pozostawiamy by podrósł (na około 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do kurczaka oraz wlewamy olej, pozostałą wodę i przygotowany rozczyn. Zagniatamy energicznie ciasto (ok 10- 15 minut).Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około 50 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą z części wałkujemy na podłużny prostokąt. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego kawałka nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Dokładnie zlepiamy brzegi. Tak przygotowane, nadziane wałki układamy koło siebie miejscem łączenia do spodu. Zaplatamy warkocz. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięty warkocz pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony, delikatnie zrumieniony studzimy.
marietta