czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Migdałowa chałka luksusowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chałka idealnie pasuje na śniadanie, ja lubię do tego kubek mleka i świeże masełko:) Po prostu pychota!

Migdałowa chałka luksusowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowa chałka luksusowa

 

Sposób przygotowania:

Migdałowa chałka luksusowa
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części, utoczyć 3 jednakowe wałeczki. Splatać je w warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30-40minut w temp. 180st.
Migdałowa chałka luksusowa
Zagnieśc ciasto, uformować kulę, przykryć

Tagi:

jajko tarta jajka