Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Migdałowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z nutą cappuccino

Migdałowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ze śliwkami

 

  • BISZKOPT
  • jajka - 6 szt
  • mąka - 6 łyżek
  • cukier - 6 łyżek
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • KREM
  • budyń śmietankowy - 2 opak
  • margaryna palma -250 g
  • cukier -3 łyżki
  • kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki
  • tarte migdały - 200 g
  • mleko -750 ml
  • Wierzch ciasta
  • śliwki węgierki - 0,5 kg
  • cukier -2 łyżki
  • spirytus -2 łyżki
  • Dekoracja
  • migdały płatki

Sposób przygotowania:

Migdałowe ze śliwkami
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając. Wierzch ciasta Śliwki umyć, osuszyć wypestkować. Pokroić śliwki w paseczki, przesmażyć z cukrem. Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia, odlać. Dodać spirytus, wymieszać. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować kremem, wyłożyć przesmażone śliwki, posypać migdałami.
Migdałowe ze śliwkami
Z podanych składników został upieczony biszkopt kakaowy
Migdałowe ze śliwkami
Składniki na krem zostały połączone i ugotowane
Migdałowe ze śliwkami
Śliwki umyte osączone i wypestkowane pokrojone w paseczki
Migdałowe ze śliwkami
Na wierzchu ułożono śliwki i migdały w płatkach