Sposób przygotowania:
Mikołajowe czapeczki
Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło wkładamy do misy miksera i ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość razem miksujemy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy stopniowo do reszty składników i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (12 babeczek) mniej więcej do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż się zarumienią. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Kolejno dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy i całość mieszamy na małych obrotach miksera. Przekładamy 1/3 masy do innej miski, a do reszty dodajemy czerwony barwnik spożywczy i miksujemy. Czerwoną masę nakładamy na babeczki formując kształt stożka. Białą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Tak przygotowane babeczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
marietta