Sposób przygotowania:
Mini Apple Pie - mini szarlotki.
Kruche ciasto: Do rozdrabniacza wrzucić mąkę, sól i masło, zmiksować, dodać wodę i ocet, połączyć wszystko, wyjąć na blat i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. (Opcjonalnie można wysypać mąkę na blat, dodać kawałki masła i drobno posiekać).
Farsz jabłkowy: Jabłka dokładnie umyć obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, połączyć z cukrem, cynamonem i łyżką mąki.
Gotowe kruche ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i wykroić krążki o 1-2cm większe niż foremki na tartaletki.
Każdą foremkę (6 sztuk) wylepić krążkami ciasta, dodać farsz jabłkowy i przykryć krążkami z drugiej części ciasta. Boki zwinąć ozdobnie, na górze nożem zrobić kilka otworków. Górę posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło:)
Farsz jabłkowy: Jabłka dokładnie umyć obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, połączyć z cukrem, cynamonem i łyżką mąki.
Gotowe kruche ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i wykroić krążki o 1-2cm większe niż foremki na tartaletki.
Każdą foremkę (6 sztuk) wylepić krążkami ciasta, dodać farsz jabłkowy i przykryć krążkami z drugiej części ciasta. Boki zwinąć ozdobnie, na górze nożem zrobić kilka otworków. Górę posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło:)
edytaha
kasiunia.1981